dinsdag 30 september 2014

30-09-14

Bezoekjes aan G. te A. en P. te B.

Fietstocht naar Appeltern

- Patrijs
Twee stuks in het korte gras van de Maasbandijk bij Niftrik.
- Gaai
- Buizerd
- Knobbelzwaan
- Torenvalk
- Groene kikker
Gevallen in een rooster. Gered door broer G.

zondag 28 september 2014

Vogelshow

Hoogtepunt van de vogelshow in het nabijgelegen park: de voorbijvliegende grote bonte specht.

Nadat verschillende valken, gieren en arends hun kunstje hebben vertoond, is nu de Amerikaanse zeearend aan de beurt. Die heeft er echter geen zin in en vliegt direct rechtstreeks naar de top van een grote hoge boom aan de straatkant. Een zwerm kraaien probeert hem daar te verjagen maar de arend geeft geen kik. Na een paar lawaaierige minuten gaan ze er maar weer vandoor. Een kwartier later komen er twee eksters vlakbij hem zitten. Óf ze hebben hem niet in de gaten, óf ze zijn niet erg onder de indruk. Een zwart silhouet vliegt met een onmiskenbare vleugelslag voorbij. Ik zie nog net iets zwartwits. Grote bonte specht, dus. Leuk! Als ik na een klein uurtje naar huis loop zit de arend nog steeds in de boom, ondanks de fluitende en met een dooie duif zwaaiende vogeldompteur. 

Hoe indrukwekkend de vogels ook overkomen, zo vastgebonden aan een in het zand gestoken stuk ijzer, al dan niet met een leren kapje over hun kop, wekken ze vooral medelijden op. Kleine kinderen die door hun roepende moeder uit de buurt van de beesten worden getrokken, mannen met smartphones die met uitgestoken arm om ze heen drentelen, een langharige sigarenroker die na een tevergeefse aanval van de laplanduil provocerend, vlak buiten zijn bereik, blijft doorpaffen… Geef mij maar een 'ordinair’ biddend torenvalkje op een kilometer afstand. Dieren zijn alleen maar mooi om te zien als ze vrij zijn.

Stinkbloem

Reuzenbalsemien. Zo heet de plant met die roze bloempjes, die de, mijns inziens, tamelijk onwelriekende geur verspreidt bij het vogelkijkhuis in de Millingerwaard.
Weten we dat ook weer.

zaterdag 27 september 2014

Witte vogel

In de verte, op een kleine boom in een weiland zie ik een witte vogel zitten. Een meeuw kan het niet zijn, lijkt mij. Door mijn kijker zie ik ook wat zwarte stukken. Een miniatuur-ooievaar? Die bestaan geloof ik niet. Blijkbaar ziet hij me naar hem staren. Laag over de grond vliegt hij naar een boompje wat verderop. Het is een roofvogel. Waarschijnlijk nogal hel opgelicht door de felle nazomerzon. Een verdere determinatie zit er niet in.

Edit: tussen de hoogst gewaardeerde foto's van Vogelwerkgroep Nijmegen EO kwam ik de grijze wouw tegen. Die voldoet behoorlijk aan mijn beschrijving maar is een zeer zeldzame dwaalgast. Een geval van 'te mooi om waar te zijn', vrees ik.

Edit 2: vooralsnog ga ik voor de blauwe kiekendief.

Ooijpolder

- Robby

Niet in de Ooijpolder, maar iets ervoor.
- Witte roofvogel
- Zwarte zwaan
Een klein exemplaar. Mijn eerste exoot. O nee, ik vergeet de 
- Nijlgans
- Grote zilverreiger.
- Meerkoet
Later zie ik er ook nog een paar vliegen boven de Millingerwaard.
- Buizerd

Niel (Deutschland)

Even checken of die bejaarde man van vorige week nog steeds in zijn tuin lag. (Nee.) Verder zag ik weer een tjiftjafferig vogeltje, dat zich helaas niet liet horen. In dat geval had ik er wellicht wat meer van kunnen maken.

Millingerwaard 

- Fazant
Vier jonge mannetjes onder aan de dijk. Later, tijdens mijn wande... dwaaltocht door de waard bezorgt een vlak voor me 
opvliegende en luid kakelende mannetjeshaan me een hevige schrik.
- Roodborsttapuit
- Ooievaar
- Aalschover
Voor het eerst zie ik er twee zwemmend in het water. Waarbij hun lichaam diep wegzakt omdat ze niet helemaal waterdicht gebouwd zijn. Even later zie ik in de verte een enorme zwerm landen in de top van een hoge boom.
- Knobbelzwaan 
- Fuut

27-09-14

Vogels, maak jullie al dan niet rode of blauwe borst maar nat; ik kom er weer aan met m'n antieke verrekijker!

maandag 22 september 2014

22-09-14

Ooijpolder / Wylerbergmeer

- Nijlgans
- Blauwe reiger
- Buizerd
- Torenvalk
- Haas
- Spreeuw
Een lawaaierige appelboom op de dijk lijkt te exploderen als ik er onderlangs fiets. Honderden spreeuwen maken zich uit de voeten. De weg ligt bezaaid met appelstukken.
- Wulp
- Putter
- Ooievaar
Twee stuks, Lekker dichtbij op een akkerland. Het werd me te fris om hem nog even na te tekenen.
- IJsvogel
Voor het eerst zie ik hem bij de kleine Wylerbergmeerbrug, waar dankzij een dammetje snel stromend water onderdoor loopt. Op een drietal meter afstand zit hij in zijn blauwe circusglitterjasje met zijn rug naar mij toe. Door mijn piepende fietsrem schiet hij onmiddellijk de lucht in.
- Vink
- Zwart-, mat- of glanskop...
- Roodborsttapuit

zondag 21 september 2014

Het lijk dat geen lijk was

'Hallo, da liegt ein man in de tuin! Ich denke dass er krank ist!' roep ik in mijn beste Duits naar een sigaretrokende man in groen t-shirt, aan de overkant van de straat. Aan zijn houding te zien stond hij me al een tijdje in de gaten te houden. Hij zegt niets maar loopt mijn kant op en ziet zijn bejaarde overbuurman, op zijn rug, languit in het grind van de tuin liggen. Zijn schoenen liggen bij z'n hoofd, blijkbaar had hij die al uitgetrokken voordat hij ging liggen, of ten val kwam. Tot mijn verrassing waarschuwt de sigarettenman zijn vrouw, die vanuit hun huis alles gadeslaat, in het Nederlands. Ze reageert dat ze 112 gaat bellen en roept verbaasd naar mij: 'Dat u dat gezien heeft!'. (Maar dan in het Duits.)

Een paar minuten eerder was ik het Duitse Niel binnen gefietst en zag ik, dankzij mijn blik die op vogelen stond, de oude man achter wat beplantingen in zijn tuin liggen. Ik was afgestapt en naar hem toegelopen, een lichte aandrang om maar snel door te fietsen negerend. Hij lag er ontspannen bij, gewoon bij kennis en allesbehalve in paniek. 'Hallo, geht es gut?' Een intelligentere vraag schoot me zo gauw niet te binnen. 'Ja, ja' antwoordde de bejaarde rustig. 'Sind sie krank? Willen sie nicht aufstehen?' vroeg ik, biddend tot God dat de man mijn brabbelduits kon verstaan. Maar nee, opstaan hoefde hij niet. Of ik de buurman was, vroeg hij me. Nee, dat was ik niet. En waar ik dan vandaan kwam. Nadat ik hem verteld had dat ik 'aus Holland' kwam, wenste hij me nog een prettige dag en vroeg me of ik de groeten aan zijn vrouw wilde doen. Dat beloofde ik hem, terwijl ik snel om me heen keek of ik iemand te 'zu helfen' kon roepen.

Nu de zwijgzame buurman de wacht houdt bij de meneer die een 'ietsiepietsie' dementerend op mij overkomt, wens ik hem succes met de toestand en deel hem mede mijn fietstocht maar voort te zetten. Meer dan een gemompeld 'ja' als reactie krijg ik niet uit hem.

Ooijpolder 

- Roodborsttapuit 
- Torenvalk 
- Witte kwikstaart 

















En die vogel hierboven (met witte pofbroek) zal wel een sperwer zijn geweest. 

Niel (Deutschland)

- Bussard
Zwei stücke.
- Mann im garten
- Graureiher

Und ein... en een fors, geelachtig winterkoning-achtig zangvogeltje. Met een beetje zwart. 
Ver weg op een paaltje, nooit eerder gezien en geen idee wat het was. Maar ja, van Duitse vogeltjes heb ik natuurlijk al helemáál geen verstand...


Kekerdom / Millingerwaard 

- Vink
- Aalscholver 
Ik zag een paar keer kleine aantallen aalscholvers overvliegen. Vliegen die beestjes eigenlijk naar het zuiden? Edit: 'Alleen in heel koude winters trekken de Nederlandse Aalscholvers weg naar Frankrijk, Spanje en naar de westelijke Middelandse Zee tot in Tunesië. In normale winters wordt de Nederlandse populatie aangevuld met dieren uit vooral Denemarken.' (Link.)
- Putter
- Meerkoet 
- Knobbelzwaan 
- Grote bonte specht
Volgespoten met deet-spray waag ik me het 'tropisch oerwoud' van de Millingerwaard in. Ik hoor een specht roepen en besluip hem voorzichtig. Gelukkig zit hij op de top van een grote kale boom en krijg ik de gelegenheid om hem eens goed te bestuderen en zelfs een klein schetsje van hem te maken. Tweemaal vliegen er duiven richting de boom om even uit te rusten maar ze wijzigen snel hun plan als ze de specht zien zitten. Als ik later via de dijk terugloop naar mijn fiets zit er een grote roofvogel in dezelfde boom. Hij vliegt onmiddellijk weg als hij me ziet stilstaan, voordat er ook maar iéts te determineren valt. Dus hopelijk was het gewoon een buizerd en geen visarend. Want die laatste had ik niet graag gemist.
















(Z'n snavel is te lang.) 

- Grote zilverreiger 
Hij stond ver weg. Wellicht was 't een kleine.
- Fuut
- Vis
Ik had ze al vaker uit het water horen opspringen, maar nu zag ik het er eentje daadwerkelijk doen.
- Overstekende muis

vrijdag 19 september 2014

Herfst

Overmorgen begint de herfst. Nu kan ik er mooi proefondervindelijk achterkomen welke vogels naar het zuiden trekken en welke in Nederland overwinteren. Leuker dan opzoeken in de al dan niet digitale encyclopedie.

Profetenlaan

- Boomklevertje
Met een wormpie in z'n bek.

donderdag 18 september 2014

Vogels tekenen is moeilijk!




























Vogels tekenen. Dat wordt nog een hele klus. Ik begrijp namelijk nog geen snars van hoe die beestjes anatomisch gesproken in elkaar steken. Een beetje Google-foto’s napielen is natuurlijk geen kunst en een gemankeerde kijkoefening, maar ik heb hier helaas geen 3D-roodborsttapuit bij de hand. Misschien moet ik net als Jac. P. Thijsse in zijn jonge jaren met een katapult het veld in om ze wat beter te kunnen bestuderen…


Eppo-cartoon [2]


woensdag 17 september 2014

17-09-14

Ooijpolder / Wylerbergmeer 

- Huiszwaluw 
- Buizerd
Hij zat stiekem in het pas gemaaide gras een prooi te eten. Ik lette even niet op (meende weer een roodborsttapuit te zien) en zag hem wegvliegen. Hij zal toch wel van me geschrokken zijn.
- Aalscholver 
- Nijlgans
- Gaai
- Wilde eend
- Huiszwaluw 
O.a. herkenbaar aan de witte stuit, leerde ik onlangs.
- Grote witte zilverreiger 
- Haas
- Waterhoen 
- Meerkoet 
Ik kom er zelden géén tegen.
- Winterkoning
In het riet. 
- Torenvalk
- Koolmees 
- Roodborst
Lied: 'Een roodborst en een koolmeesje zaten in een boompje, tralalie, tralala, enzovoort'.
Kuifeend
Met al flink uit de kluiten gewassen jongen.
- IJsvogel
Het begint al te schemeren en af te koelen, dus ik wil op huis aan. Toch loop ik nog even naar het nabij gelegen bruggetje over Het meer voor een laatste kans op een glimp van de ijsvogel. Ik hoor onmiddellijk zijn roep, zie met mijn kijker een oranje stipje op een over het water hangende boom, denk tevreden 'Hebbes!', zie hem vervolgens wegvliegen en keer weer om. De buit is binnen!



- Het geelachtige vogeltje met een zwartachtig streepje op zijn vleugel zou een fluiter geweest kunnen zijn. Edit: volgens mijn aantekeningen maakte hij een 'iep, iep'-geluid, en dat klinkt volgens mijn app meer als een tjiftjaf.


dinsdag 16 september 2014

Vogelgeluidenfocus

Nu ik bezig ben met het cursusboek en de bijbehorende cd van Nico de Haan, focus ik me extra op vogelgeluiden. Ik ben zeer benieuwd hoeveel ik er in mijn hoofd ga kunnen stampen. Er is nog veel werk aan de winkel! 

Heumensoord

- Boomklevertje
- Roodborsttapuit 
Mannetje plus vrouwtje, op hun vaste plek. 
- Torenvalk
- Vlaamse gaai
Ik hoorde een vreemd hijg-achtig geluid in een boom, dat blijkbaar van de wegvliegende gaai kwam.
- Koolmees
- Grote bonte specht
In een boom. Herkend aan z'n geluid. Een van de eerste nieuwe vogelgeluiden die ik (een tijdje geleden al) heb geleerd. Ik zag een zwart silhouetje wegvliegen.



- Grote Oranje bekerzwam
Eerst dacht ik dat iemand afval op het bospaadje langs de Bisseltse baan had gegooid maar het bleken opvallend oranje zakjeszwammen te zijn.

zondag 14 september 2014

Vos!

Noteer deze datum in uw heugelijke feiten-boekje: 14 september 2014, de dag dat Mars Gremmen zijn eerste vos zag!

Met de fiets op weg naar mijn jarige broer in Appeltern mag ik van mezelf, om een beetje netjes op tijd te komen, geen vogeltussenstop maken. Als ik in Hernen bij een akkerland vol zwarte kraaien en grijze duiven twee zilverreigers zie, kan ik mezelf echter niet meer bedwingen. Op dezelfde plek zie ik ook nog blauwe reigers, spreeuwen, witte kwikstaartjes, twee buizerds en heel in de verte een biddende valk. Voor de twee puttertjes in de boom, op de dijk voorbij Batenburg, zet ik m'n fiets natuurlijk ook even stil. 
Na de verjaardagsvisite fiets ik naar Bergharen, waar ik na het nuttigen van een niet al te smakelijke omelet bij Café De T., aan de overkant van het desbetreffende café het weiland in duik. Ik verken de omgeving en laat een mannetjesfazant met zijn vijf dochters verschrikt opvliegen. (Zonen zouden dat volgens mij nooit doen.) Bij een groepje bomen spot ik een vink, een boomkruipertje, een winterkoning, een koolmees en een ongedefinieerd zangvogeltje met een gelige borst. En zie ik nou goed dat-ie een witte oogstreep heeft...?

Na een tochtje langs de Nieuwe Wetering besluit ik, na me intensief met deet-spray* volgespoten te hebben, een nogal woest begroeid weilandpad in te slaan. Nog wat verderop moet ik me letterlijk door de brandnetels en braamstruiken heen vechten. Met een leuke beloning: weer een vooralsnog ongedefinieerd gelig vogeltje maar ook, op korte afstand, een boompje vol gezellig kwetterende staartmeesjes. 

Op de terugweg volgt het hoogtepunt van de dag. In de verte, aan de rand van een bosje, zie ik iets roodbruins. 'Ha leuk, een reetje', denk ik, terwijl ik mijn kijker naar m'n ogen stuur. Het 'reetje' ziet mij ogenblikkelijk, schrikt, en verdwijnt sierlijk het bos in, een mooie lange staart achter zich aandragend. Mijn eerste vos! Bíjna maak ik van plezier een vreugdedansje.




















Hernen / Appeltern / Bergharen

- Zwarte kraai
- Grote zilverreiger
- Witte kwikstaart
- Buizerd

Volgens mij zag ik er in Appeltern héél hoog in de lucht een achttal zweven.
- Valkje
- Putter
Waaronder een paartje piepjonge putters, die ik uitgebreid stond te determineren, totdat een van hen me een klein stukje geel/zwart verenpak liet zien. Rode gezichtjes hadden ze nog niet.
- Koolmees
- Fazant
- Groene kikker
- Vink
- Boomkruiper 
- Winterkoning
- Staartmees
- Vos
Ongedefinieerde gelige zangvogeltjes
Spotvogel? Fluiter? Het zou zomaar kunnen maar ik weet het niet.
Edit: het zouden goed fitissen of tjiftjaffen geweest kunnen zijn. Of zitten die inmiddels al in het zuiden?

*Om insecten uit m'n buurt te houden. Volgens mij werkt het heel goed. Niks geen opgezwollen lichaamsdelen, terwijl ik menig mug gezien heb.

vrijdag 12 september 2014

Rare man

Een man op een fiets, met een achter hem aan lopende doberman pinscher, stopt bij me, terwijl ik op een bruggetje met mijn verrekijker de omgeving sta te beloeren. 'Heb je nog wat gezien?' Ik vertel hem dat ik zojuist de ijsvogel heb gespot. Hij vraagt me hoe groot zo'n beestje is, wat het eet en blijkt vervolgens wel zelf te weten dat die diertjes in steile oeverwanden nestelen en strenge winters vaak niet overleven. Als een meerkoet zijn roep laat horen vraagt hij me welke vogel dat geluid maakt. 'Dat zijn bruine vogels, hè?' zegt hij als ik hem antwoord geef. Hij zit me gewoon te testen! Nadat hij vertelt heeft dat hij verderop bij de Duits/Nederlandse grens woont ('vlak bij het ooievaarsnest'), stadse mensen van kinderbijslag profiteren en hij de volgende dag op vakantie gaat naar Polen, wenst hij me een prettige dag en fietst weer verder. Mij in lichte verbazing achterlatend.

Ooijpolder / Wylerbergmeer / Millingerwaard 


- IJsvogel
Speurend naar de takken in het water waar ik eerder al tweemaal schildpadden op zag zonnebaden, zie ik pardoes een kletsnatte ijsvogel zitten. Tijdens mijn ultra-trage wandeling rond het meer zie ik het beestje vervolgens in totaal acht keer. Waarvan een keer met z'n tweeën. Óf er zitten meerdere exemplaren bij het Wyler(berg)meer óf de ijsvogel verplaatst zich graag en veel. Eenmaal zie ik hem vanaf een tak poepen zoals ik het bij een vogel nog nooit gezien heb (en om de een of andere reden heb ik door mijn kijker al heel veel vogels hun uitwerpselen zien lozen.) Als je zijn stoelgang zou visualiseren naar een mens, dan zou die met een krachtige straal de inhoud van vijf pakken yoghurt acht meter ver het zwerk in spuiten!
- Slobeend
Ik zag haar vrij dichtbij maar wel heel even. Haar lange snavel viel nogal op, dus het moet haast wel een slobeend geweest zijn.
- Meerkoet
- Aalscholver
- Torenvalk
Een torenvalk laat zijn prooi vallen als hij door een andere valk wordt aangevallen. Ze vliegen snel weer uit elkaar. Ik neem uitgebreid de tijd om het beestje grondig te determineren. Ooit moet ik al die roofvogels uit elkaar weten te houden.
- Buizerd
Acht buizerds in een weiland. Een viertal op paaltjes naast elkaar. In hun midden een eenzame blauwe reiger. Een kleine zwerm spreeuwen gaat er gewoon even bij zitten. Op een gegeven moment zitten de slonzige roofvogels met hun zevenen naast elkaar op de prikkeldraadpaaltjes.
- Spreeuw
- Kuifeend
Vrouwtje. Makkelijk herkenbaar aan de grote kop en gele ogen.
- Roodborsttapuit 
Toch geen paapje, geloof ik.
- Grauwe gans
Hoewel... ze hadden oranje poten, dus wellicht waren het rietganzen.
Tussen de honderden ganzen in het weiland staat één beestje met een ongemakkelijke dikke, zwarte band om zijn nek. Hij houdt zijn nek veel gestrekter dan de andere ganzen.
'Wat heb ík, gakkerdegak, met die stomme wetenschap te maken?!' zal-ie gedacht hebben.
- Canadese gans
- Nijlgans
- Fuut
- Lepelaar
Zevenentwintig stuks maar liefst.
- Kievit
- Grote witte reiger
- Specht
Zwart silhouet op de top van een kale boom. Waarschijnlijk een grote bonte specht.
- Knobbelzwaan
- Mysterieus beest
Stak de dijk over in het donker. Ik gok op een egel. Maar hij liep behoorlijk snel. Misschien was het een rat.
- Vleermuis
Helaas zie ik (weer) geen bever in de schemering van de Millingerwaard. Op de terugweg in het donker over de dijk vliegen er wel verschillende keren behoorlijk uit de kluiten gewassen vleermuizen boven mijn hoofd. Ook leuk.

donderdag 11 september 2014

woensdag 10 september 2014

Mijn houtduif [slot]

Helaas. Daar gaat mijn langlopende duivenfeuilleton. Mijn houtduif is definitief van haar nest verdwenen. Als herinnering toch maar een fotootje. Misschien gaat er nog wel eens een andere leuke vogel in mijn boom zitten.


dinsdag 9 september 2014

Mijn houtduif [3]

Ik wilde al een vermist-poster maken want m'n houtduif was verdwenen! Maar nu zit ze - ik maak er maar een vrouwtje van - weer op het nest in haar boom. Betekent dit dat ze haar eieren gewoon even alleen heeft gelaten? Of broedt ze helemaal niet? Moet ik me nog wel gaan verheugen op kale babyduifjes? Vrágen, vrágen...! Waar is Nico de Haan als je hem nodig hebt?!

maandag 8 september 2014

Dans

Na het vogelen maak ik altijd naakt een erotische dans voor de spiegel, terwijl ik mezelf controleer op teken.

Staartmees

Jaah, ik heb staartmeesjes gezien! En ze zijn nog leuker dan ik hoopte! (De ijsvogel en de groene specht waren prettige bijvangst.)

Vandaag begin ik voor het eerst te twijfelen of de roodborsttapuiten die ik vlakbij het Wylerbergmeer zie geen paapjes zijn. We gaan ze nog eens goed bestuderen. Net zoals de roodborsttapuiten/paapjes zit de groene specht weer op dezelfde plek als twee dagen geleden; het voetbalveld. Deze keer kan ik hem goed be-verrekijken terwijl hij driftig met zijn snavel in de grond spit. Of hij alsnog van mij schrikt, of van de buizerd die hoog in de lucht aan komt vliegen, weet ik niet. Hij maakt zich in elk geval snel uit de vleugels.

Het wordt bijna saai maar op de brug over Het meertje zie ik wéér de ijsvogel. In de verte zit hij op een omgevallen boom boven het water. Wat zitten die vogels toch allemaal steeds op dezelfde plek! 

Ik loop een stukje terug om eindelijk het boerenpad naast Het meer eens in te lopen. Dat was ik al een paar keer eerder van plan. Al na een paar minuten maak ik een stop bij een bruggetje. Wat kwittert en kwettert daar toch zo in die rodebessenbomen aan de overkant? Het lijken meesjes te zijn die veel moeite hebben met netjes stilzitten. Ik zie zwarte kleuren, een bol koppie, een lange dunne staart... Het zal toch niet waar zijn...? Het ís waar! De nummer twee op de lijst van vogels die ik heel graag wil zien: staartmeesjes! (Nummer 1: blauwborst.) Op de brug, in een heerlijk warm nazomerzonnetje, blijf ik wel twintig minuten naar ze staan koekeloeren. Als toegift plonst de ijsvogel verderop ook nog even in het water. Wat een feest!

Ooijpolder / Wylerbergmeer 

- Roodborsttapuit (of paapje?) 
Edit: Robotap versus paap
- Groene specht
- Witte kwikstaart
- Buizerd
- IJsvogel
- Staartmees
Ze zijn er ook in een witte uitvoering, lees ik op m'n vogel-app. Die kunnen mooi de vrijgekomen tweede plaats op mijn wensvogellijst innemen. Ze zijn heel schaars dus ik zal wellicht een paar jaartjes geduld moeten hebben...
- Aalscholver
- Koolmees
- Fuut
Even dacht ik aan een (voor mij) onbekend merk fuut, maar dankzij de een uur eerder aangeschafte vogelzakgids kon ik hem determineren als juvenielfuut.
- Grauwe gans
- Meerkoet
- Rietgors
Helemaal zeker weten doe ik het niet, maar ik geloof dat het rietgorsjes waren die steeds voor me opvlogen, om vervolgens een stukje verderop weer in het riet te verdwijnen.
- Rietzanger
Denk ik. Geloof ik. Moet haast wel...
- Blauwe reiger
- Radiografisch vliegtuigje
- Overstekende muis
En m'n vogeltochtje eindigde met een altijd fijne
- Ooievaar

Mijn houtduif [2]

Dat zo'n beestje zich niet dood verveelt.
Dag en nacht zit-ie maar op z'n nest te zitten.

Zojuist werd ze even gestoord door een passerend kauwtje.

zondag 7 september 2014

House

Bemmelse waard

Fietstochtje met ellendige housemuziek op de achtergrond. 

- Putter
Een drietal puttertjes bij een plasje water.
- Buizerd
Ga je met je fiets stilstaan voor een buizerd, dan vliegt hij altijd op. Hoe ver hij ook van je vandaan zit. Als je gewoon voorbij fietst dan blijft hij zitten. Beetje slonzige vogel overigens. Het aanschouwen van een
- Torenvalkje
doet mij meer deugd. Vandaag zag ik er twee bij de zandwinningsmachine. Ik meen hem met behulp van mijn vogel-app aan de hand van zijn geluid gedetermineerd te hebben.
- Grauwe gans
- Nijlgans
- Ooievaar
- Overstekende muis
- Blauwe reiger

Opgelet!














Ziet u deze man met een verrekijker in de bomen turen, laat hem dan niet schrikken. Houd afstand, praat op gedempte toon en probeer hem niet te aaien. Dit prachtexemplaar is van nature heel lief maar het blijft natuurlijk een wild dier.

Foto: Jim Bella

zaterdag 6 september 2014

Tevreden

Ik twijfel of ik nog even ga vogelen. Het dreigt te gaan regenen en mijn nog steeds opgezwollen en jeukende rechterhand voelt aan als een insectenmagneet. En hoe een insectenbeet in een insectenbeet voelt wil ik niet weten. Toch besluit ik wat langs het Wylerbergmeer te gaan struinen en daar blijk ik later verre van spijt van te krijgen. Het begint al goed op de Nieuwe Ubbergseweg, met een grote bonte specht die met zijn roep mijn blik naar de top van een grote kale boom trekt, waar hij lekker specht zit te zijn. Kort daarna ontdek ik een koppeltje roodborsttapuit en minstens zo kort dáárna raak ik licht opgewonden van de aanblik van een groene specht op een voetbalveld. Het echtpaar dat achter mij fietst en de plotseling remmende idioot met de verrekijker moet ontwijken lijkt minder enthousiast te zijn. Doodgereden worden met het beeld van een groene specht op je netvlies; ik kan me geen mooier einde bedenken! 

Te voet langs het meer kom ik weer één van de twee schildpadden van een tijdje terug tegen. Van de volgens wikipedia in Nederland voorkomende schildpadden, lijkt hij het meest op de onechte landkaartschildpad. Een Europese moerasschildpad zou misschien ook nog kunnen, maar die naam klinkt een stuk minder leuk. Bij een riviertje loop ik even het struweel in. Dat hoor je als natuurliefhebber altijd te doen want je weet nooit wat er rondzwemt of geschrokken het water in plonst. En verdomdverdikkie als het niet waar is; twee blauwe flitsen vliegen vlak boven de rivier aan me voorbij! Oóh, wat hou ik van blauwe flitsen! Tien minuten later komt een van de ijsvogels weer langsscheren om niet al te ver weg in het boomgebladerte te verdwijnen. Ik vraag me af of hij er nog zit en zie dan iets oranjeblauws in het water schitteren. 'Mooi dat die rare snuiter me hier niet kan zien!’ zal-ie gedacht hebben. Maar ik blijf lekker een minuut of tien naar zijn weerspiegeling verrekijken. Als ik later toch maar doorloop zie ik hem nog een tweetal keren over het water flitsen.

In een gemaaid weiland stikt het van de ganzen. Ze maken een hels lawaai en vanuit de lucht worden ze in v-vorm aangevuld met verse collega-ganzen.
De meeste zijn grauw maar er zitten ook een paar Canadezen tussen. Een zwarte kraai zit een buizerd vlak op de hielen en wat verderop bidt een valkachtige vogel een aantal meter boven de grond. Tussen al deze kabaalmakers staat een eenzame blauwe reiger naar wormen te zoeken.

Als ik richting Persingen fiets meen ik een grote vogel boven op het kerktorentje te zien zitten.
Ik zie het goed! 
Het is een haan.

Thuisgekomen lees ik in een recensie van mijn onlangs verschenen stripboek dat ik grappig ben.
Vandaag ben ik een tevreden mens.



























Ooijpolder / Wylerbergmeer

- Grote bonte specht
- roodborsttapuit
- Kokmeeuw 
- Groene specht
- Gaai
- Aalscholver
- Onechte landkaartschildpad (?)
- Meerkoet
- Fuut
- Koolmees
- IJsvogel
- Zwarte kraai
- Buizerd
- Grauwe gans
- Canadese gans
- Een of ander valkje
- Blauwe reiger
- Torenhaan
- Knobbelzwaan
- Haas
- Konijn
- Kerkhaan
- Vleermuis

Geen puttertje! Toch jammer.


donderdag 4 september 2014

Gekraagde roodstaart

Vanmiddag zag ik een gekraagde roodstaart, een geelwangschildpad en een dooie muis. Doe me dat maar eens na! 

Het is prachtig weer dus iets voor vijven spring ik snel op de fiets voor een struintocht door de ooijpolderse boerenpaden. 
Ik ben nog in de stad als ik op een grasveldje een opvallend rood vogeltje tussen wat kauwtjes zie zitten. Hij gaat er vandoor voordat ik m'n verrekijker kan scherpstellen, maar even later krijg ik toch de kans om hem een paar keer redelijk in beeld te vangen. Rode borst, zwarte wangen, wit mutsje... een gekraagde roodstaart! Wát een leuk vogeltje! En ook het vogeltje dat mij aan het vogelen heeft gebracht. Een vijftal maanden geleden wist ik namelijk helemaal niet dat Nederland zulke mooie vogels herbergde. Eigenlijk kan ik net zo goed gelijk weer omkeren, want mijn vogeldag is nu al meer dan geslaagd. (Maar die vier uurtjes struinen in de Ooijpolder bleken achteraf toch ook wel erg lekker te zijn geweest.)

Ooijpolder

- Koolmees
- Houtduif
- Kauw
- Gekraagde roodstaart
- Gaai
- Putter
- Huiszwaluw
- Pimpelmees
- Platte egel
- Haas
- Konijn
- Buizerd




























- Geelwangschildpad
Zonnebadend op een tak in het water. Met in de boomtop achter hem een vogeltje dat misschien een jong, slank vinkje zou kunnen zijn. Maar pin me er niet op vast.
- Meerkoet
- Fuut
- Blauwe reiger
- Knobbelzwaan




















- Bosmuis
Dood. Op dezelfde plek, onder aan de dijk, waar ik eerder een dode mol vond. Tijdens het natekenen meende een mug (?) mij in mijn tekenhand te mogen steken. Hij moest zijn actie bekopen met de dood door de harde pets.
- Marina
Op de fiets. Edit: o nee, toch niet.


Mijn houtduif [1]

Ach wat leuk, ga ik kijken welke vogeltjes ik zo gezellig hoor kwetteren (koolmeesjes) ontdek ik zomaar een broedende houtduif in 'mijn tuin'. 'Beleef de lente' hier gewoon voor m'n raam!

dinsdag 2 september 2014

Twee september

Ooijpolder

- Haas
- Putter
- Wulp
De onmiskenbare roep van de wulp deed me snel naar mijn verrekijker grijpen.
- Grote witte zilverreiger 
- Ooievaar
Vier ooievaars op een stuk akkerland lieten zich alles behalve wegjagen door een voorbij jakkerende tractor. 
- Witte kwikstaart
- Meerkoet 
- Spreeuw
- Kievit
- Ekster
- Zwarte kraai
- Grauwe gans
- Nijlgans
- Lepelaar
Een dertiental lepelaars zat behoorlijk dicht bij de dijk en liet zich goed bekijken.
- Fuut
- Knobbelzwaan